Черно море (Варна) спечели титлата в Елитната юношеска група до 19 години, което е първа титла в историята на елитните групи за школата на клуба, а също така и първа титла в тази възраст изобщо. Старши треньорът на младите моряци Мартин Христов в интервю за БТА разказа за пътя, който са изминали през този сезон.

"В елитната юношеска група има много силни отбори. Впечатлението ми е, защото нямаше толкова много големи, разгромни резултати. Доволен съм от всички момчета в нашия отбор. Самия факт, че освен титлата, достигнахме и до финал за Купата, говори достатъчно. Там бяхме малко по-добрият отбор, имахме повече чисти положения, но загубихме от Лудогорец след изпълнение на дузпи. А този набор на Черно море (2001) не за първи път губи на дузпи. Но това не е проблем, защото дузпите няма да ги направят по-добри футболисти. Имахме разговори след мача и момчетата много бързо се вдигнаха. Само три дни по-късно играха по-добре от преди финала, разказва младият специалист.

"Но турнирът за Купата не говори за постоянство, защото там играеш 4-5 мача, а тук в първенството, за да си първи, трябва да си на ниво в 30 мача. Тук е мястото да кажа, че за мене начинът на провеждане на първенствата в Елитните групи е добър и не бива да се променя. Ние работим приоритетно с местни момчета, не сме като други школи, които обират деца от цялата страна. И за нас това е важно, защото така децата остават в своята среда- с родителите, приятелите, съучениците и своя град.

Черно море (Варна) завърши с пет точки преднина пред преследвачите си Лудогорец и Септември, а в последния мач паднаха 0:1 от Монтана. Това е едва трета загуба на отбора през сезона, като съставът беше лишен от доста от титулярите си, празнуващи абитуриентските балове.

"Аз поех набор 2000 от лятото, а преди това пет години съм работил с 2001 набор. Момчетата от двата набора играха почти по равно играха в първенството. И смея да твърдя, че израстнаха. Мисленето им се промени, начинът на тренировка се промени, поведението извън терена се промени. Имаше някои неща, които нямаше как да ги доведат до успех.

Христов е треньорът, който е работил най-дълго с големия талант не само на Черно море, но и на българския футбол Мартин Минчев. Минчев от доста време е част от мъжкия отбор на варненци, а вече и национал на България. Но не е част от юношеската формация, които станаха шампиони, тъй като тренира и играе само с мъжкия отбор.

"Мартин Минчев е с мен от малък. Той е много силен характер, като човек е много хубаво момче. Има лидерски качества на терена. Надраснал е връстниците си и от малък си личеше, че ще стигне много нагоре. Не мога да кажа къде ще бъде неговият футболен лимит, само дано да е жив и здрав. Още от ранна възраст оставаше след тренировка и работеше завършване на атаката. Много се радвам за него"

Още зимата доста други момчета започнаха да тренират с мъжкия отбор. Петима души подписаха професионални договори с клуба. Това са Виктор Попов, Лъчезар Йорданов, Мартин Дичев, Петър Вуцов и вратарят Иван Дичевски. И това е доказателство, че те са се развили. Сигурен съм, че другите, които не получават предложения за договори, ще бъдат потърсени от професионални отбори, защото си имат качествата".